Overtuigende merkverhalen

Bij de analyse van verschillende merkverhalen - die de laatste tijd onder onze ogen zijn gekomen - zijn het de volgende berichten moordenaars die herhaaldelijk opduiken.

  • Geschreven voor iedereen
  • Het is niet duidelijk welke waarde je geeft en als gebruiker krijgt.
  • Ze praten over hoe geweldig  je als bedrijf bent

In dit artikel zullen we je door drie stappen + een toetje leiden om een verhaal te creëren dat de kracht van jouw bedrijf verbindt met de behoeften van mensen.

Stap 1: Bepaal wie je als klant wilt (en wie niet)

Het outdoor merk Patagonia heeft voor de verkiezingen in Amerika tags in hun kleding genaaid met de tekst “Vote the assholes out”. Het is een reactie op de benadering van de huidige regering ten aanzien van milieuoorzaken. Het is een polariseerde uitspraak. Je bent met Patagonië of je bent tegen. Er is niet echt een middenweg. Door het duidelijke statement heeft het merk bootladingen pers gekregen en zijn plaats verstevigd als het outdoormerk voor mensen die aan de liberale kant van het hek zitten. Ze zijn bereid de verkeerde klanten boos te maken om de juiste te winnen.

Oke, je hoeft niet zo polariserend te zijn als Patagonia, maar je moet niet bang zijn om op een paar tenen te trappen. Bepaal wie je als klant wilt en wie niet. Je boodschap zal veel sterken zijn als je naar een specifieke groep mensen kunt verwijzen.

Stap 2: vertel mensen wat je doet (voor hen).

In een poging slim te zijn laten bedrijven nietszeggende woorden horen en vallen die potentiële klanten absoluut niets vertellen over wat ze kunnen verwachten als ze hun zuurverdiende geld inleveren. Geef daarom nooit een duidelijk waardevoorstel op voor slimme copy. Verkoop helderheid. Je verkoopt meer als bij een klant geen twijfel over bestaat wat er gaat gebeuren. Bouw je merkboodschap op rond het gewenste resultaat dat je aan een specifieke groep mensen geeft. Kom direct naar buiten en vertel mensen wat je voor hen doet.

Stap 3: praat over hun overwinningen (niet die van jou)

Het maakt niet uit of je schommels verkoopt of boekhoudkundige diensten. De sleutel voor een belachelijk sterk merkverhaal is om je klant er slim uit te laten zien. Praten over hoe goed je bent kan je team een goed gevoel geven, maar niemand anders geeft daarom. Daarom kan je beter een verhaal vertellen over hoe de moeder of vader zich de beste ouder ter wereld zal voelen door de eenmalige aanschaf van de schommel. Het verhaal dat je vertelt, draait om je gebruikers.

 

Nu nog het toetje, een heel belangrijk toetje.

 

Houd het simpel (stom simpel)

Maak dingen niet te ingewikkeld. Want in complexiteit toevoegen zijn veel bedrijven ongelooflijk goed in. Door gimmicks, frutsels en glimmers aan het merk toe te voegen. Of door bullshit bingo.

 

Lees meer Maibru verhalen