Creëer de plek voor jong ondernemerschap.

Jong ondernemerschap is belangrijk voor de Friese economie. Met de groei van steeds kwalitatief sterkere startups en een veranderende markt was het tijd om het Friese startup ecosysteem STERK Fries Ondernemerschap een complete rebranding te geven en naar een nieuw niveau te tillen. Want er gebeuren mooie dingen in Friesland. Tijd om dat te ontdekken. Via ons ontwikkelde proces voor helderheid kwamen we tot een nieuwe merkpositionering, gevolgd door een complete rebranding van het merk. Strategisch. Visueel. Verbaal. Een project met aanpassingen en verrassende wendingen. Niet alleen in Friesland. Ook in Groningen.

Bekijk het resultaat

De weg naar helderheid.

Door middel van een uitgebreide strategiefase, waarin we de inzichten rond het merk, de gebruikers en de doelstelling inzichtelijk hebben gemaak, hebben we de positionering en strategie van het merk neergezet. In deze merkstrategie zit de merkclaim “De gids voor ondernemend talent, startups en innovatieve ondernemers”, die toonaangevend werd voor merkidentiteit en platform. 

Omdat het merk zo sterk ging veranderen was er een complete rebranding nodig, beginnend bij de merknaam. Alle merkelementen moesten een duidelijke verwijzing hebben naar de merkclaim van het ecosysteem. En daarom ontwikkelden we samen de nieuwe naam 'Noard' met de tagline 'navigate constant change'.

Noard.

Het noorden is al duizenden jaren lang een belangrijke richting voor alle ontdekkingstochten in de wereld. Het noorden op het kompas is de gids van de koers. Daarnaast is het noorden een dynamische plek. Afhankelijk van waar jij je bevindt, is het noorden altijd ergens anders. Het noorden staat voor constante verandering.

Een scherpe wending in het project.

We definieerden een uitgebreide gids van strategie, het verbale en het visuele van het merk. Deze gids was voor 95% afgerond en toen we werden gebeld door Erwin, programma manager van het ecosysteem. Ga maar even zitten. Er zijn nieuwe ontwikkelingen. Om het Friese en Groningse startup ecosysteem nog meer kracht te geven gaan we verbinden en nog hechter samenwerken.

Van Noard naar Founded in Friesland.

Deze hechte samenwerking had als gevolg dat de net nieuwe merknaam 'Noard' alweer aangepast moest worden naar Founded in Friesland. Op deze manier onstaat er namelijk een verbinding tussen Founded in Groningen en het nieuwe Founded in Friesland. De nieuw ontwikkelde merkstrategie en visuele identiteit konden na uitgebreid testen overeind blijven staan met slechts kleine aanpassingen aan het geheel.

Wat zegt Erwin Damberg over het project?

"Samen met Maibru hebben we een opwindend nieuw merk ontwikkeld voor Founded in Friesland dat echt de ontdekkingstocht van ondernemerschap omarmt. Ze hebben ons door de grote hoeveelheid aan keuzes in strategie, branding en design geloodst en hebben samen met ons de plek gecreëerd voor jong Fries ondernemerschap. We zijn echt superblij met het resultaat. Missie volbracht!"

Founded in Friesland display mockup in city
Founded in Friesland display mockup on station

Een passend en zelfsturend platform.

We bedachten en ontworpen de platformen die passend zijn bij de merkclaimen van Founded in Friesland en Founded in Groningen. Het platform is de gids is voor ideeën, verhalen, ambities en programma’s. Een plek waar jong talent, startups en innovatieve ondernemers zelf hun weg kunnen vinden. Een centrale plek voor het ontdekken en verbinden. Van start tot groei.

Founded in Friesland mobile screens mockup
Founded in Friesland mobile screens mockup
Image of Founded in Friesland homepage

Hebben we nog iets gewonnen?

Awwwards: Honorable Mention, Mobile Excellence

CSS Design Awards: UI Design Award, UX Design Award, Innovation Award, Special Kudos Award