Hoe maak je de website van een gemeente zowel mooi als drempelvrij?

De digitale omgeving van de Gemeente Súdwest-Fryslân was compleet proces gestuurd. Verschillende tools waren aan elkaar geknoopt en gebruikers moesten zelf hun weg vinden in een grote bak met content om uiteindelijk tot de juiste product en of dienst te komen.

Bekijk het resultaat

De aanpak.

Vanuit alle teams hebben we input opgehaald voor een vernieuwende dienstverlening filosofie. Van procesgestuurd naar gebruikers centraal. De uitkomsten hebben gebundeld in verschillende hoofd- en subthema’s. Zo wilden we dat niet enkele producten (toptaken) snel navigeerbaar zijn, maar alle producten en diensten dezelfde aandacht krijgen. 

Daarnaast moet het platform voldoen aan WCAG 2.1 level 2 voor digitale toegankelijk en moet het platform gebouwd worden op toekomstbestendige technologie waarop je met meerdere gemeenten samen verder kan ontwikkelen.

Het proces.

Helderheid om eenvoudig te navigeren. Uitnodigend om zaken te kunnen regelen. Compleet drempelvrij voor iedereen.  Om alle producten en diensten, niet enkele toptaken, op een uitnodigende en eenduidige manier helder scanbaar te maken hebben we een een dynamisch twee-laags pop-up navigatie gecreëerd. Dit menu is het hart van de gehele omgeving en maakt het mogelijk voor de gebruiker om met een minimaal aantal klikken door het complete aanbod te navigeren.

Technisch hebben we dit gerealiseerd op basis van het Open Webconcept - Wordpress. Het Open Webconcept is een samenwerking van meerdere gemeentes om praktijkgerichter, innovatiever en voordeliger te ontwikkelen. Op deze manier kunnen gemeente en leveranciers praktischer samenwerken om doorontwikkeling, flexibiliteit, en continuïteit te realiseren.

De complete digitale omgeving is WCAG 2.1 - gevalideerd. Goed scanbaar en navigeerbaar in content, design en technologie.

Het resultaat.

Vanwege de betere vindbaarheid van alle producten en diensten, in plaats van enkele, zijn de telefonische vragen drastisch gedaald. Door de creatie van een flexibeler design zijn ook alle subsites geïntegreerd binnen het platform en is er een consistente merkbeleving. 

Daarnaast zijn, door het ontwikkelen op het Open Webconcept platform, de jaarlijkse en doorontwikkeling kosten fors gedaald omdat investeringen gedeeld worden met de aangesloten gemeenten.