Weet je wat jij nodig hebt? Een standpunt.

Standpunten zijn vrij eenvoudig. Een standpunt is een mening of reeks meningen over de wereld. Vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Daaruit kan je concluderen dat wanneer je meer ervaring krijgt je een scherper standpunt in kan nemen.

Als je bijvoorbeeld een ervaring hebt gehad omtrent de dramatisch onaantrekkelijke huizenprijzen in onze hoofdstad. Of je die hele dure vierkante meter prijs wel of niet wil betalen. Daarin neem je een standpunt. Wil ik hier dan wel of niet wonen. Voor- en nadelen.

Voor organisaties geldt hetzelfde. Als je een cloud oplossing voor documenten opslag maak, dan heb je een mening over de toekomst van werken. Of leverancier van ecologische producten, dan heb je een standpunt over de natuur. Ervaringen creëren die standpunten. Vanuit die standpunten kijk jij naar de wereld. En vanuit daar praat jij naar de wereld.

Maar,
Organisaties kunnen hierin alleen heel slecht in zijn. Bedrijven zijn mooie, maar egoïstische dingen. Dit komt doordat een bedrijf is opgericht als een idee over zichzelf. Hierdoor praat een organisatie vaak over zichzelf. Ze hebben een over-ontwikkelt standpunt over zichzelf, maar een minder ontwikkelt standpunt over iets anders. Dit is geen waarde oordeel. Dat is het business model wat het altijd geweest is.

Ze praten over logo’s. Maar een standpunt is anders dan een logo. Een logo is een aanduiding van het merk. Als een hoed voor een cowboy is.

Ze praten over merkwaarden. Maar ook die zijn anders dan standpunten. Het zijn de “dingen” waar je bekend over wil zijn.

En dan hebben ze ook nog overal richtlijnen voor. Maar ook die zijn uiteraard anders dan standpunten. Merkrichtlijnen zijn systemen om na te denken over de perceptie van het merk en geen manier voor het merk om de wereld buiten zichzelf waar te nemen.

Standpunten gaan niet over jou, ze gaan over de wereld.
Een bedrijf wil dat mensen zijn producten kopen, maar mensen willen geen producten. Mensen willen het gevoel wat producten hun geven. En daarom is een standpunt hebben zo belangrijk.

Een standpunt gaat over het hebben van een mening of reeks meningen over dingen die niet jouw product zijn. En hoe meer autoriteit je hebt over je mening, en hoe interessanter en scherper deze is, hoe meer mensen zullen luisteren. Met een standpunten of standpunten kan je bedrijf dus de regels van het gesprek bepalen.

Een standpunt innemen is dus niet gericht op sales. Niet direct om keihard euro’s binnen te harken. Het nut zit hem in de juiste aandacht te trekken door je idee in plaats van het product te verkopen. Het gaat niet dus niet over veroveren. Het gaat om creëren.

Wanneer we dit in projecten helder willen krijgen beginnen we uiteraard met een reeks vragen. We beginnen met de doelen van het merk en eindigen met hoe deze doelen aansluiten bij wat gebruiken willen en nodig hebben. Het moeilijkste deel van dit proces zijn niet de vragen. Die krijgen we gezamenlijk wel helder. Het moeilijkste is om het gewoontepatroon van het bedrijf eerst af te leren en in plaats daarvan te leren focussen op de wensen en behoeften van gebruikers. Want terugvallen in oude / veilige gewoontes is wat we graag doen. En dat is ook nog begrijpelijk, want daarmee zijn we ook begonnen in dit artikel. Door ervaring worden standpunten steeds scherper en helderder. Alles heeft tijd nodig.

Lees meer Maibru verhalen