Een krachtige manier om een merk te sturen.

Ervaring principes zijn een krachtige manier om de expressie en ervaring van merk vorm te geven en te sturen. Ze zorgen voor een betere, relevantere en coherentere ervaring tijdens de hele gebruikersreis.

Nog nooit van ervaring principes gehoord? Ervaring principes zijn een zorgvuldig samengestelde reeks richtlijnen die beschrijven hoe het voelt om een bepaald merk te ervaren. Ze zijn zo geformuleerd dat ze een duidelijk en nauwkeurig doelbeeld schetsen van hoe interacties moeten aanvoelen, eruitzien en zich moeten gedragen voor gebruikers.

Door gebruikersbehoeften en merk kenmerken te combineren bieden deze principes oriëntatie voor iedereen die communicatie creëert en dienen ze als een gemeenschappelijk referentiepunt voor iedereen die bij het proces betrokken is. In tegenstelling tot merkwaarden (die eerst moeten geïnterpreteerd en vertaald moeten worden) zijn ervaringsprincipes veel tastbaarder en onmiddellijk actiegericht.

Hoe schrijf je deze principes?

Om jou te helpen bij het creëren van robuuste en overtuigende principes hebben wij ons proces van het ontwikkelen van ervaring principes eens goed bekeken.

Voordat er nog maar één letter het papier raakt moeten we mededelen dat het schrijven van sterke principes niet iets is dat je in één middag bedenkt. Het is een combinatie van half wetenschap en half kunst. En het gedijt met tijd.

Verwerf eerst een goed begrijp van het betreffende merk en zijn gebruikers. Besteed echt voldoende aandacht om dit goed te doen. Wat zijn de behoeften? Wat is het gedrag? Waar gaat de industrie naar toe? Zijn er grote verschuivende ontwikkelingen? Antwoorden op deze (en nog veel meer) vragen zullen het schrijven informeren en het creatieve momentum in goede banen sturen.t.

Principes van geweldige ervaringen zijn …

1. zijn gemakkelijk te onthouden
Je woorden moeten bij het publiek bijven hangen. Hoe pakkender, hoe beter. Het is vaak handig om sterke verbale beelden te gebruiken of te streven naar een akoestisch stroom met een bepaalde klank. Maak het gemakkelijk om het principe hardop uit te spreken.

2. zijn geschreven als team
We willen dat iedereen die een principe leest, het op dezelfde manier interpreteert. Om dit te bereiken moet je niet één of twee mensen betrekken maar meerdere personen met verschillende perspectieven. Dit zorgt voor identificatie en helpt bij de implementatie.

3. zijn principes die helpen je om nee te zeggen
Maak het zo makkelijk mogelijk om passende acties te identificeren op basis van een principe. Maak het ook gemakkelijk om te laten zien wat je niet moet doen. In plaats van altijd te zeggen hoe een ervaring eruit moet zien, kan het net zo krachtig zijn om aan te geven hoe het niet zou moeten zijn.

4. zijn modewoord vrij
We lezen al te vaak de woorden ‘agile’, ‘innovatief’ en ‘authentiek’. Meestal vragen we ons af wat ze precies moeten uitdrukken. Er zijn te veel vage interpretaties mogelijk. Wees zo beknopt en bondig mogelijk. Grote voorkeur zijn eenvoudige en meer nuchtere woorden. Is er geen omweg voor een modewoord zorg dan voor specifieke context.

5. zijn langdurig
Creëer woorden die lang mee gaan. Ervaring principes zijn niet iets dat je naar een jaar willen aanpassen. Je moet ze dus niet baseren op een specifieke hype. Overweeg zorgvuldig of de onderliggende trend robuust zijn en voor een langere periode aanhouden.

Oja, verschillende gedachten in de juiste woorden zetten en perfecte set principes vinden kan soms een flinke uitdaging zijn. Maar het is altijd een lonende en inzichtelijke reis.

Vond je dit verhaal leuk? Mooi, want we hebben nog meer.
Bekijk alle Maibru verhalen