Waar Manhattan het paradepaardje van New York is, de plek waar miljoenen reizigers van over de hele wereld zich ieder jaar on top of the world voelen, is Brooklyn de plek voor een bonte mix van culturen, stijlen en persoonlijkheden. Vintage en artistiek. Ook wel “The great urban experience” genoemd. En hoe komt het dat die great urban experience steeds vaker op de door ons gekochte producten terecht komt?

Loop eens door een willekeurige supermarkt en je pikt de producten / merken er zo uit. Gedempte pastelkleuren. Een serif lettertype. Het veelvuldig gebruik van ampersands. Gestileerde titels, zonder kapitalen. Allemaal verpakt in rustgevende tonen van crème en lavendel. Oftewel, de hipster look.

Het belangrijkste van een hipster-look is originaliteit en creativiteit. Deze look biedt de gelegenheid om er volop een eigen twist aan te geven. Niet alle onderdelen hoeven namelijk bij elkaar te passen; het gaat immers om een nonchalant ogende stijl.

Oke, toegeven. Soms ziet er het echt gelikt uit, maar soms ook echt niet. Maar dat doet er voor nu niet toe. Het gaat erom waarom deze stijl op onze producten terecht zijn gekomen. Wat willen de makers van de producten ermee bereiken?

Deze merken willen het idee overbrengen dat het ergens in kleine batches is gemaakt door een jonge, levendige, gezond bewuste ondernemer. Dat bijna elk product uniek is. Ze willen zich zo ver mogelijk weg positioneren van “dit wordt in grote getale geproduceerd in een fabriek met een lange lopende band op bedrijventerrein x”.

Handwerk. Passie. Natuurlijk.

En dat is toch grappig, want waar hipsters altijd werd betiteld als personen die niet meededen aan trends en die zich niets aantrokken van de mainstream, zijn ze toch vaak vernieuwend en zorgen ze voor vele trends. En dat slaat nu door op de door ons gekochte producten. En dat is best ok, vinden wij. En nu snel weer aan de cappuccino met havermelk.

“Lekker shinen.”

Lees meer Maibru verhalen