Empathie is de sleutel om de wereld om ons heen te leren kennen

Het is hoe we begrip krijgen tijdens onze creatieve verkenning. Om oplossingen te bedenken die buiten onze comfortzone gaan. Normaal doen we dat door veel gesprekken te voeren die ons aan het denken zetten. Om te leren hoe de wereld eruitziet vanuit perspectieven die niet van ons zijn. Deze uitwisselingen helpen ons om echte verhalen te vertellen. Ze beïnvloeden en vormen de merken die wij helpen te creëren. Maar nu tijdens onze tijd binnenshuis missen wij deze gesprekken ontzettend. We moesten herontdekken hoe we de buitenwereld vanuit huis konden onderzoeken en begrijpen.

Kijk nooit recht naar het antwoord
Uiteraard, we beginnen op het wereld wijde web. Het prachtige wereld wijde web. Een voor de hand liggende plaats. Maar daarnaast ook één van de krachtigste tools voor onderzoek, mits correct gebruikt. Helaas is onze branche een echokamer (uitzonderingen daargelaten) van statistieken, inzichten en ideeën. Dus zonder doel zoeken leidt vaak tot dezelfde observatie als ieder ander. Observaties waarmee je het verschil niet gaat maken, maar met de kudde mee beweegt.

Om minder voor de hand liggende inhoud te vinden gaan we verder dan het stereotype - zoeken en kijken wat er op onze monitor naar boven komt. We lezen geloofwaardige artikelen die zijn gepubliceerd door organisaties die totaal geen verband houdt met ons onderwerp. We bekijken opbouw en processen uit andere branches. We lezen veel boeken. Je weet wel, die ouderwetse dingen van papier. Of we stuiten op een Youtube video van een psycholoog die de psychologie van het kussen aan het ontdekken is. Raar? Misschien. Maar we weten dat we op nieuwe en onverwachte plaatsen moeten zoeken en nieuwe wegen tot inzichten moeten verkennen.

Word beste vrienden met woorden
Woorden zijn overal. In artikelen. In rapporten. Woorden in liedjes en woorden van dichters. Woorden van onze favoriete auteurs. Bloggers en volgers. Woorden in het Nederlands, Engels of welke andere taal dan ook. Of het nu digitaal of fysiek is, voor branding is het belangrijk dat we een eclectische reeks stemmen en perspectieven vinden.

Daarom laten we het bestaande strategieboek vallen. Zoek een klassieker of pak iets nieuws op. Door onze ogen bloot te stellen aan verschillende schrijvers en schrijfstijlen verzamelen we verschillende gezichten, meningen en leren we nieuwe woordenschat en stijlen.

Praat met degenen die er totaal geen verstand van hebben.
Facetime met een neef in het buitenland. Sms een vage bekende van vroeger en vraag om haar perspectief. Deze mensen in ons leven kunnen het nuttigste hulpmiddel zijn om een idee te begrijpen. Want als er één ding zeker is voor elke persoon in de merkwereld, is het herhalen van onze eigen manieren. Vooral als ze eerder goed hebben gewerkt. 

Maak elke dag een gelegenheid om nieuwe inzichten te ontdekken.
Bekijk elke week een film. Lees veel boeken. Ontdek een nieuwe hobby. Duik eens diep in een wereld waar je nog nooit naar hebt gekeken. Wij geloven dat de enige echte manier om cultuur echt te begrijpen is door je er elke dag erin onder te dompelen. De antwoorden op belangrijke vragen liggen bij echte mensen en in de echte wereld. Niet bij alle verzonnen merkjargon om een illusie van authenticiteit te creëren.

De wereld waarin we persoonlijk leven is misschien op dit moment iets kleiner, maar het heeft ons vermogen om te verkennen niet beperkt. Integendeel zelfs, het heeft iedereen geleerd om anders te kijken en na te denken over wat er mogelijk is. We moeten wellicht door deze vernieuwde grenzen harder en slimmer werken om van anderen te leren.

Lees meer Maibru verhalen