De rol van het kantoor

Wanneer je dit leest werk je misschien wel vanaf het strand, de slaapkamer aan de achterkant van je huis of ben je omringd door allemaal ambachtelijke koffiedrinkers in een plaatselijk tentje. Yes! We hebben de vrijheid om op verschillende locaties te kunnen werken.

Wat eens beschikbaar was voor slecht een handjevol freelancers is het nu omarmt door de overgrote meerderheid. En wij willen het ook niet meer opgeven. In ieder geval niet helemaal. De werkcultuur is voor altijd verandert.

En dat is een verdomt goede zaak. Een stap weg van controle en conformiteit die worden gekenmerkt door het 9 tot 5 kantoor. Waar je alleen tussen die precieze uren aan je bureau moet zitten. Waar je naar je computer mocht staren. Waar je wordt bekeken, gecontroleerd en waar je 8 uur per dag je ziel verkoopt.

Maar nu de eerste euforie van vrijheid en thuiswerken enigszins is verdwenen is het belang van een kantoor ook steeds helderder geworden. Het is duidelijk dat we een kantoor leuk vinden. Of kunnen we het beter omschrijven als gemeenschappelijke werkruimte.

De uitdaging voor bedrijven die gewend zijn aan een gecentraliseerde en gecontroleerde werkcultuur is om zichzelf en hun ruimte hieraan aan te passen. En dat is opwindend. We bevinden ons op één van die briljante en zeldzame momenten waarop we cultuurverandering echt kunnen zien. Een verschuiving die de uitdrukking "naar het werk gaan" binnenkort een anachronisme zal maken.

Want we gaan niet naar ons werk, we gaan verbinden, inspiratie op doen, samenwerken. Werkplekken zullen meer gaan betekenen en meer moeten doen. Ze zullen juist belangrijker worden. Waar ooit een paar mooie bureaus, coole stoelen en een kleurrijke muurschildering voldoende waren, moeten we echt gaan nadenken over strategie en ontwerp van hoe we ruimte voor bedrijven inrichten en gebruiken.

* tekst gaat verder onder de afbeelding

Case Mirato

Wij ontwerpen en realisten ruimte waar ideeën, ambities en verhalen groeien.

Bekijk de case

Stop met het kantoren te noemen

Naarmate winkels zijn verschoven van transactie naar ervaring, zullen de rollen van werkruimten ook verschuiven. Want als we minder tijd samen op een werkplek gaan doorbrengen, moet de tijd die we hebben uitzonderlijk zijn.

We zullen allemaal goed moeten nadenken over wat we willen dat onze bedrijfsruimten voor ons doen. Wat we willen dat ze faciliteren. Wat ze over ons communiceren. En hoe ze een platform kunnen worden waar mensen gedijen.

Maar eerst moeten we stoppen het een kantoor te noemen. Een kantoor is een moeizaam, zwaar woord met een ouderwetse, grijze en conformistische ondertoon. Laten we in plaats daarvan een aanduiding zoeken die die flexibiliteit, vrijheid en samenwerking weergeeft.