Nieuwe technologie is niet altijd de oplossing.

Het was een zondag. Mijn favoriete voetbalploeg scoorde een wereldgoal. Een counter over de linkerflank uit het boekje. Eén keer raken. Tikkie-takkie. Je kent het wel. Wat een snelheid. Waanzinnig. We stonden op de banken. En dan ook nog in zo’n belangrijke wedstrijd.

Maar wacht, wat is er aan de hand?  De scheidsrechter wijst met twee vingers naar de lucht. Vervolgens tekent hij voor zichzelf een onzichtbaar vierkant.

Ik kan het niet geloven. Het is de VAR.

Jarenlang had ik gedacht dat de VAR - de video assistent van de scheidsrechter - een geweldig idee zou zijn. Elke keer dat een scheidsrechter een verkeerde beslissing deed zagen wij dat onmiddellijk terug op tv.  Waarom zou de scheidsrechter de onmiddellijke herhaling niet kunnen zien, net als de miljoenen kijkers thuis? 

Oh, wat waren we naïef.

Nu als er maar een minuscule vorm van twijfel is tijdens de wedstrijd dan wordt het spel stil gelegd en moeten we wachten op de beslissing uit de video kamer. Soms moet de scheidsrechter dan zelf nog naar binnen rennen om via een klein scherm zelf nog naar de beslissing te kijken.

Oké, met een VAR is de wedstrijd misschien nauwkeuriger (één probleem opgelost), maar deze technologie verpest voor mij de ervaring om naar een wedstrijd te kijken (nieuw probleem gecreëerd). Om mij gooien we deze technologie weer snel in de prullenbak en creëren we weer een echte wedstrijd ervaring of moeten het probleem verder doordenken.

En dit gebeurt niet alleen op het voetbalveld.
Als we naar een probleem kijken is vaak een eerste impuls om na te denken hoe we dit met technologie kunnen oplossen. Want ja, we horen overal over de nieuwe opkomende technologieën uit de talloze trendrapporten en wij willen natuurlijk dit niet missen.

Helemaal leuk, maar laat technologie wel een mogelijk hulpmiddel zijn. We hebben de verantwoordelijkheid om vanuit veel verschillende invalshoeken - waaronder technologie - naar een probleem te kijken en vervolgens te bepalen wat de beste oplossing is. Voor een ervaring die kracht en plezier geeft.

Saai doen kan heel goed zijn.
Om dit toch even te verduidelijken. Ja, wij houden ook van experimenteren met nieuwe technologie en willen graag leren van toekomstige mogelijkheden. Maar we zijn steeds meer voorstander van oplossingen die, nou ja, saai zijn. Gewoon kraakhelder een gebruikersprobleem oplossen.

We komen vaak in de verleiding om dingen te doen die er cool uitzien. Ziet er namelijk super tof uit in ons portfolio. Maar in de meeste gevallen zijn wij er om bedrijfsproblemen op te lossen door gebruikersproblemen op te lossen. Het draait dus om effectiviteit. En soms is die oplossing gewoon heel saai. Ze moeten op een functionele, mooie manier doen wat mensen verwachten.

Daarom moeten we bereid zijn om soms te kiezen voor saaie oplossingen. Want zwarte tekst op een witte achtergrond is saai, maar het is de beste manier om het geschreven woord over te brengen - zonder dat je blockchain, VR of het nieuwste Javascript-framework hoeft te gebruiken.

Uiteraard moeten we weten wat wel en niet kan. We moeten weten waneer technologie onderdeel is van een oplossing en weten wanneer het een gimmick is. Maar we moeten ook de moed hebben om saai te zijn en weer lekker naar een soepele voetbal wedstrijd te kijken zonder dat deze minuten lang steeds wordt stilgelegd.

Lees meer Maibru verhalen