Hoe ontwikkel je een "killer" van een merknaam?

Coca-cola, Nike, Apple, McDonalds, Starbucks, Microsoft, Google, Disney. Wij zijn altijd gefascineerd geweest op merknamen vanwege hun enorme diversiteit. Hierboven staan enkele van de meest herkenbare merknamen van de wereld. Sommige lang. Sommige kort. Sommige vernoemd naar fruit en sommige vernoemd naar een persoon. Er zitten bestaande woorden tussen en er zijn ook namen helemaal nieuw bedacht.

Een merknaam is de primaire identificatie van elk bedrijf. En daarom ook erg belangrijk. Maar hoe kom je tot een killer van een merknaam. Als je de verhalen achter de merknamen leest dan is er wel één ding duidelijk, ze hebben het allemaal op een andere manier aangepakt.

Just do it…Nike.
We kunnen wel zeggen dat Nike één van de meest iconische merken aller tijden is, maar kijk je naar de basis dan is het gewoon een vier letter woord. Nike. Ga je er wat dieper op in dan zijn ze natuurlijk vernoemd naar de Griekse Godin Nike. De godin van de overwinning in de Griekse mythologie. Want winnaars dragen Nike. Deze perceptie is natuurlijk gevoed door ongelooflijk veel branding. Jaar op jaar is “winnaars dragen Nike” in de hoofden van consumenten gehamerd. Goed gekozen sponsoring van s’werelds grootste alteten heeft deze perceptie versterkt. Noem Michael Jordan. Lees Tiger Woods.

Maar wat kunnen we leren van het proces van de merknaam Nike. Een manier om een merknaam te bedenken is om te beginnen met het bedenken van de woorden waaraan je doelgroep moet denken wanneer ze het merknaam zien of horen. Bij Nike is dat winnen. Vandaar uit kan je mensen, plaatsen, processen of andere dingen bedenken die dit vertegenwoordigen.

Een nieuw woord.
Ja, dit kan dus alles zijn. Echt alles. Een tijd hebben we de trend gehad dat we een woord pakten en hieraan iets toevoegden. Bijvoorbeeld “-ify”. Spotify. Shopify. En die lijst gaat nog wel even door. 

Maar een merknaam bedenken met een nieuw woord is geen slechte gedachte. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van twee bestaande woorden. Of het creëren van een compleet nieuw zelfstandig naamwoord “Googlen”. Als je met succes van je merknaam een alle daags woord creëert, dan heb je het wel gemaakt. Een samenvoeging van twee bestaande woorden zie je op dit moment veel.

De achternaam.
We hoeven ze denk ik niet op te noemen. Er zijn honderden, duizenden organisaties die vernoemd zijn naar de achternaam van de oprichter. Disney is hierin wel één van de bekendste voorbeelden. In 2020 zie je dit niet meer zo vaak gebeuren. Doe het alleen als je een echte coole achternaam hebt.

Het woordenboek.
Er zijn zoveel woorden. In het Nederlands. In het Engels. Of elke willekeurige andere taal. Er is dus zoveel uit te kezen. Veeg het stof van je woordenboek. Begin bij de A. Eindig bij de Z. Laat je duim over het papier vliegen en stop bij woorden die goed voelen.

Tja, was het maar zo makkelijk. Een merknaam ontwikkelen is niet een eenvoudig proces. Denk je er net één te pakken te hebben, dan is hij natuurlijk al bezet. Onze uitdaging is die ene niet bezette, toepasselijke en leuk uit sprekende merknaam te vinden, te ontwikkelen, te bouwen en te borgen.

Meer weten over Maibru? Klik dan niet hier naast.

Moeten jullie nog een merknaam?

Dan weet je wat je moet doen. We bijten niet.

Stuur ons je gegevens en vraag door of bel 085 130 76 11. Dan hebben we snel contact.

Contact