Rebranding, met een gezonde dosis angst.

Ja, een rebranding is pijnlijk en tijdrovend. En het kan zeker ook riskant zijn. Met een rebranding ga je alles aanraken. Een complete revisie van het bestaande. En dat complete is de grote achterliggende reden waarom een rebranding zo pijnlijk kan zijn. En waarom het zo gevaarlijk kan aanvoelen. Je oude merk achterlaten is riskant. En is het gras dan écht altijd groener aan de overkant? Wie zal het zeggen.

Met een gezonde dosis angst ga je aan de slag. Je gaat je merk rebranden. De stap is gezet en de keuze is gemaakt. Intern en extern gaat alles over de kop. Want soms moet je. Je bent je merk ontgroeid. Je merk is onduidelijk geworden. Je moet veranderen. Het is onvermijdelijk. Het is tijd. Soms weet je dat het zover is op basis van je gevoel. Andere keren na het herhaaldelijk zien van verschillende signalen of onderzoek.

Je gaat van start en dan komen er mensen die opmerkingen gaan geven. Mensen die nog nooit om het oude hebben gegeven en die nu in een pijnlijk, tijdrovend en riskant proces hun mening gaan geven. Om een rebranding goed uit te voeren moet je stevig in je schoenen staan en is een stevig borrel op zijn tijd hard nodig. Alle verandering is eng. Ook als het goede verandering is. We zijn ook maar mensen.

Er zijn natuurlijk altijd verschillende routes om je doel te bereiken. Een route waar je het bestaande niet compleet de deur wijst en achter slot en grendel stopt. Of wellicht een route waar het rigoureus en compleet nieuw moet worden. En ja, we weten uit ervaring dat het soms echt rigoureus moet zijn. Maar soms is een refresh van het bestaande voldoende. Een F5. Daarom is inzicht in complexiteit en risico zo belangrijk in de keuze voor de aanpak.

Want soms is het beter om een kleine doordachte verbetering te doen van een enkele ervaring. Een testcase om te kijken of het werkt. Validatie. Waar verandering en optimalisatie eenvoudiger kan worden doorgevoerd. Stap voor stap optimaliseren van het bestaande. Hierbij behoud je beter inzicht in mogelijke hindernissen en kan je eenvoudiger inspelen op verrassingen. 

En zelfs dan kan het misgaan. Ook al werk je met de meest geweldige bureaus. We zijn nog steeds geen tovenaars. Creatief en strategisch werk is een grote uitdaging. Soms rigoureus. Soms stapsgewijs. Het is belangrijk om gefocust te blijven op het einddoel. Ook als er afwijkende meningen zijn. De beste stuurlui staan immers aan wal.

Een rebranding kan dus echt voelen als een nachtmerrie. Een nachtmerrie waar je doorheen moet. Aan ons de taak om dit samen te veranderen in een geweldige ervaring. Waar we samen trots op kunnen terugkijken. Daarom is systematisch te werk gaan belangrijk. Met overtuiging kan je het doorstaan. Wij laten ons niet stoppen.

Meer weten over Maibru? Klik dan niet hier naast.

Benieuwd hoe wij jullie rebranding zouden aanpakken?

Dan weet je wat je moet doen. We bijten niet.

Stuur ons je gegevens en vraag door of bel 085 130 76 11. Dan hebben we snel contact.

Contact