Red Bull, het iconische bedrijf met één product.

Ze verkopen slecht één product en dat doen ze toch vrij aardig. Oké, als je het vergelijkt met de verkoopcijfers van een Coca-cola dan vallen ze in het niets. Maar het merk Red Bull is toch iconisch geworden. Hoe krijgt een bedrijf dat maar één product verkoopt zoveel erkenning? Even graven in het merk van Red Bull.

Het begin
Dietrich Mateschitz (Oostenrijker) was marketing directeur bij een tandpasta fabrikant tot dat hij op een zakenreis naar Bangkok in aanraking kwam met een energiedrankje. Onder de gevolgen van een jetlag stuurde de lokale bevolking hem naar Krating Deang, een thais drankje welke beweert de prestaties en concentratie te verbeteren.

Nou waren cafeïne houdende dranken in Oost-Azië als vrij populair, maar in de westerse wereld hadden we er nog niet veel van gezien. Mateschitz voelde een kans en stopte in 1984 met zijn baan om in samenwerking met de fabrikant van Krating Daeng (Thais voor rode stier) een energiedrank voor het Europese publiek te lanceren.

En daar was Red Bull
Daarmee lanceerde Mateschitz niet alleen een nieuw product, maar ook een uniek marketingconcept. Zoals vele startende bedrijven was er geen groot budget om mega advertenties te plaatsen. Het moest dus op een andere manier. Ze kwamen op het idee om een eigen event te creëren helemaal bijpassend bij de identiteit en stijl van het merk “The Red Bull Flugtag”.

Een wedstrijd waarbij je met een zelfgebouwde vliegmachine van een startplek, zo’n drie verdiepingen hoog, in het water ging springen. Gezien de absurditeit van het evenement, verzamelden zich grote menigten om getuige te zijn van het spektakel en het nieuws verspreidde zich snel. Je kan het de geboorte van het merk Red Bull noemen.

Een hele slimme zet, maar daarmee wordt je nog niet iconisch. Iconisch zijn ze geworden door zich vast te houden aan hun niche en de helderheid en consistentie van hun verhaal.

Totale focus
Het enige aanbod van Red Bull is een energiedrank. Enkele verschillende smaken, maar dat is dan ook alles. Echte totale focus en specialisatie. Geen smoothies, thee of sappen. Ze blijven al jaren vasthouden aan waarin ze het beste zijn. Energiedrank. Je kan er natuurlijk over twisten of het lekker en/of goed is. Maar één ding staat vast als een huis “ze hebben een fantastisch verhaal neergezet die emoties oproept bij gebruikers”.

Red Bull geeft je vleugels.

Een merkimago welke synoniem staat voor avontuur, spanning en adrenaline. En over die branding hebben ze ongeveer drie jaar gedaan. Opgericht in 1984 kwam het drankje pas in 1987 op de markt. Gedurende die tijd werkte Mateschitz om de branding precies goed te krijgen.

Lees meer Maibru verhalen