Hou eens op met onzin aan je merk te plakken.

In veel projecten komt het onderwerp slogan of tagline wel op tafel. Een klein verhaal van ongeveer 7 woorden of minder waarin je de essentie van je merk neerzet. Geen beschrijving van je doet of wie je bent, maar woorden die een magneet zijn om gebruikers aan te trekken.

Een magneet van woorden, dat klinkt geweldig. Dat zou iedereen moeten hebben, toch? Zijn wij het zeker mee eens. Maar als iedereen die magneet al zou hebben dan zouden wij deze blog niet schrijven.

Helaas begrijpt een deel de werking van een slogan of tagline niet. Of wellicht zijn ze gewoon te lui om een paar opwindende woorden te creëren die ons inspireren. In plaats daarvan krijgen we van die flauwe, zelfzuchtige onzin onder een logo geplakt. Je weet wel waar ik het over heb. Het is meestal zoiets als dit.

Bedrijfsnaam
De grootste leverancier van <product> in <gebied>.

Als ik dit soort taglines/slogans zie, denk ik: “Goed voor jou. Nobody cares.”

Misschien hebben ze een vage veronderstelling dat “grootste” ook goed is? Dat kan. Maar praten over jezelf is niet aan je merk bouwen. Gebruikers hebben belangrijkere dingen om over na te denken, zoals hun eigen leven en de bijbehorende uitdagingen.

Nog een mooi voorbeeld, de misleidende slogan.

Een andere vorm. Het zijn slogans die klinken of ze echt iets nuttigs zeggen. Denk je er dieper over na dan roept het een ijzige onverschilligheid op. Een voorbeeld als dit komen we heel vaak tegen;

De kwaliteit van <bedrijfsnaam> zit in alles wat we doen.

We zouden kunnen zeggen dat “kwaliteit” een waarde is. Maar kwaliteit is een vereiste. Een prachtig voorbeeld van een slogan die zich voordoet als een voordeel. Het houdt ons eigenlijk een beetje voor de gek met het gevoel dat ze iets zinnigs zeggen. Daarnaast draait het ook hier om het bedrijf en niet om de gebruiker.

Daarom hebben we vaak discussies over slogans en taglines. We houden ook niet echt van de termen. Het heeft bij ons, door foutief gebruik, een negatieve associatie gekregen. Het zijn woorden die klinken als een bijzaak. Alsof het iets is dat je zomaar even aan je merk plakt.

Misschien moeten wij het gewoon ook anders gaan noemen. Iets wat energie geeft. Iets wat inspireert. Want een combinaties van woorden waarin je wordt uitgenodigd in een verhaal kan heel sterk zijn. Die voorbeelden zijn er ook zeker. Deze spelen in op de ambities van gebruikers. Zodat zij er beter van worden. Alleen dan is het een krachtig element voor je merk in plaats van aangeplakte onzin.

Lees meer Maibru verhalen