Maibru verhalen. Zoals Grimm zijn sprookjes schreef.

Scherpe praatjes
Afleidingen die we hebben
Dingen die we denken
Vragen die we stellen
Vragen die we beantwoorden
Standpunten over ideeën en ideeën met standpunten.

Pringles is geknipt, maar gelukkig niet geschoren. 

Loop je gewoon tijdens je rondje boodschappen tegen de metamorfose van Julius Pringles, of kortweg Mr. P, aan. En ja..ze zijn zeker niet de eerste, maar waarschijnlijk ook niet de laatste die voor de inmiddels hele bekende platte look zijn gegaan.

Meer over Mr. P.

Kantoren, hebben jullie daar ook verstand van? 

Wanneer je dit leest werk je misschien wel vanaf het strand, de slaapkamer aan de achterkant van je huis of ben je omringd door allemaal ambachtelijke koffiedrinkers in een plaatselijk tentje. Yes! We hebben de vrijheid om op verschillende locaties te kunnen werken.

onze mening over kantoren

Hoe details de merkervaring en het consumentengedrag beïnvloeden. 

Het vermogen van merken om tegenwoordig concurrentievoordeel te hebben wordt steeds slanker. De keuzes zijn onbeperkt en digitale ervaringen verlagen de toegangsdrempel tot bijna alles. Als het gaat om het aantrekken en behouden van klanten hebben kleine details een grote impact.

Lekker die details, kom maar door

Ontwerpkeuzes bij een tafel fles - Kikkoman 

Als je denkt aan een gebogen flesje van een wereldwijd populair donker drankje dat je ontelbare keren op tafels hebt gezien. Dan zeg je Coca-Cola, niet waar?

Maar je had ook voor de sojasaus dispenser van Kikkoman kunnen kiezen. Miljoenen mensen over de hele wereld kennen en gebruiken de natuurlijk gebrouwen sojasaus.

Lees verder

Branding in de gezondheidszorg 

We bevinden ons nog steeds op een vreemde plek. Nog steeds midden in een wereldwijde pandemie. In sommige delen van de wereld zijn er geen nog vaccins en is er weinig hoopgevend uitzicht op de beschikbaarheid ervan. In andere landen zijn er vaccins in overschot, maar worden ze in de prullenbak gegooid omdat ze van het ‘verkeerde’ merk zijn.

Lees verder

Waarom we altijd zo hameren op het creëren van een eenvoudig merk?  

Omdat in een complexe wereld eenvoud wint. En niet alleen nu is onze wereld complex. Onze wereld zal altijd complex zijn en verbonden zijn op manieren die we niet altijd volledig zullen begrijpen. Daarin is een goed merk het tegenovergestelde. In de kern is een goed merk een eenvoudig concept. Het maakt iets zinvols uit het complexe. Het is het geheel van visuele en verbale signalen, waardoor menen zich met merken zullen verbinden.

Lees verder

Maibru creëert verbindende wereld van kantooromgevingen voor Mirato 

Mirato is de naam achter enkele bekende interieurconcepten van werkomgevingen. Als je ooit in het kantoor van TakeAway Amsterdam, de top van de gaming industrie Nixxes of het Ronald McDonald Huis LUMC – Leiden bent geweest dan ben je bekend met hun werk. Omdat het bureau uit Sassenheim een sterk aanhoudende groei doormaakt, benaderde Mirato merk studio Maibru om hen te helpen zich te onderscheiden in het competitieve landschap en een merk op te bouwen om hen te begeleiden in de volgende fase van ambitieuze groei.

Bekijk het resultaat

Maak het een keer niet zo droog als de ellebogen van menig 70 plusser. 

Jakkes. Je hebt je hart uitgestort. Je drukt op publiceren. En je zit klaar. Je wacht op de razernij van reacties, likes en shares. Vier uren later… niets. Je drukt op vernieuwen. Er moet iets fout zijn gegaan met het laden van de pagina.

Je leest je verhaal nog eens na. Ja, het is best wel saai. Het is eigenlijk net zo droog als de ellebogen van menig 70 plusser.

Bekijk het voorbeeld van Oatley

Raak eerst gevoelens en dan het verstand. 

Decennialang lang zijn we trots geweest dat we rationele wezen zijn. We zijn er altijd van overtuigd geweest dat een uitgebreide en zorgvuldig geplande strategie niet alleen de volwassen manier was, maar vooral ook de juiste manier was om belangrijke zaken aan te pakken.

Tijd om onszelf niet langer voor de gek te houden

Stel ervaring principes op voor een geweldige merkervaring. 

Ervaring principes zijn een krachtige manier om de expressie en ervaring van merk vorm te geven en te sturen. Ze zorgen voor een betere, relevantere en coherentere ervaring tijdens de hele gebruikersreis.

hoe schrijf je die?

De trends volgen? Ja, om ze te vermijden!

Trends. Vaak lijstjes. Vijf of zelfs tien. Bomvol aandacht waarom je hier nu tijd aan moet besteden. Maar elke trend is al een keer eerder voorbij gegaan. Het is een voortdurende cyclus. Als iets in is, betekent dit dat het al aan het einde van de cyclus is. Met andere woorden: als het trendy is, neben je al te laat op het feestje. Als bijna iedereen alweer naar huis gaat.

Trends vermijden

Verbinding + vooruitgang: merken met een speciale betekenis.

Voor ieder van ons hebben een paar merken een speciale betekenis. Merken waar we van houden, vanwege hoe ze zich tot onder verhouden. Merken die ons helpen te doen wat we voorheen niet konden. Ze stimuleren groei en veerkracht door betekenis te creëren in het leven van mensen. En betekenis komt uit twee bronnen: verbinding en vooruitgang.

waar sta jij al merk?

De heldere draad

We zijn ons allemaal bewust van de veranderende verwachtingen van mensen en de toenemende druk die er op merken liggen. Met hoge eisen en vloeiende wensen van gebruikers strijden merken om de aandacht in verschillende categorieën. Daarin vergelijken we onbewust de ervaringen van banken met die van luchtvaartmaatschappijen. Die van auto’s huren met een maaltijd bestellen. 

Wat is het belang van een heldere draad?

Helderheid is de sleutel tot succes.

Wij geloven dat ieder merk helderheid nodig heeft om te verbinden met mensen. Vanuit helderheid zijn plek als merk te versterken. Daarentegen geloven we ook dat complexiteit goed is. Het betekent dat er veel manieren zijn om dingen te zien, dat er veel perspectieven zijn die moeten worden opgenomen en er veel kansen zijn die moeten worden onderzocht.

Nog meer helderheid

Waarom designers en schrijvers moeten samenwerken

Designers kunnen de meest gecompliceerde stromen vereenvoudigen en als er rommel in een interface zit dan lossen zij dat op. Ze kunnen zelf prachtig gepolijste prototypes maken. Maar wanneer die prototypes bij gebruikers worden getest dan werken de woorden vaak niet. 

Daarom moeten we met kleuren, lettertypen, illustraties, beweging, geluid en zeker met woorden persoonlijkheid toevoegen. Een samenwerking tussen designers en schrijvers.

Verder lezen

2021: Reflectie en vastberadenheid

We hebben 2021 met zijn allen gehaald. Het is een buitengewoon moeilijk jaar geweest voor de mensheid. Het heeft het ecosysteem waarin merken werken, consumenten betrokken zijn en de waarde die organisaties bieden volledig hervormd. We hebben onze inzichtelijke meningen en reflecties verzameld en spreken onze verwachtingen uit.

We hebben niet alle antwoorden, maar dat betekent niet dat we er niet over nadenken. Hier zijn enkele dingen waar we over nadenken. Enkele tips die wellicht het navigeren in ruwe wateren een stuk soepeler kunnen maken. 

Verder lezen

Drie stappen naar een belachelijk overtuigend merkverhaal.

Stap 1: Bepaal wie je als klant wilt (en wie niet)

Stap 2: vertel mensen wat je doet (voor hen).

Stap 3: praat over hun overwinningen (niet die van jou)

Verder lezen

Hoe we ons - vanuit huis - onderdompelen om tot ideeën te komen die ongefilterd, ongecensureerd en onverwacht zijn.

Empathie is de sleutel om de wereld om ons heen te leren kennen. Het is hoe we begrip krijgen tijdens onze creatieve verkenning. Om oplossingen te bedenken die buiten onze comfortzone gaan.

Verder lezen

Twee eenvoudige lessen die we van de ketchup knijpfles kunnen leren.

Ketchup of tomatenketchup. De saus die al meer dan 150 jaar, het eerste bekende recept komt uit 1812, wordt gebruikt bij maaltijden, snacks en tussendoortjes. In vele huishoudens zal er wel een fles staan.

Verder lezen

Het belang van design op duurzaamheid.

In een markt met toenemende concurrentie moeten bedrijven nieuwe manieren vinden om zich te onderscheiden. Aangezien steeds meer millennials en centennials hun waarden en prioriteiten afstemmen op de klimaatcrisis hebben merken een verantwoordelijkheid - of noem het een gouden kans - om hun strategieën te verbeteren om met deze doelgroepen in contact te komen. En een belangrijk middel daarin is design.

Verder lezen

We moeten moediger worden.

Door in de creatieve sector te werken kun je experimenteren, avontuurlijk zijn en vooral enthousiast worden over het werk dat je levert. Maar daarnaast moeten we ook nog steeds moediger worden.

Verder lezen

Klantgerichtheid in strategie

Iedereen benadrukt klantgerichtheid in strategie, maar brengt het niet in de praktijk. Hoe komt dat?

Verder lezen

Is merktoon monotoon geworden?

Toon is cruciaal van hoe merken zich uitdrukken. Het communiceert een houding of een standpunt. Verder dan de gebruikte woorden of afbeeldingen. Toon verenigt uiteenlopende verhalen, ideeën en acties.

Verder lezen

Hipster design uit Brooklyn in onze schappen.

Waarom alles wat je koopt eruit ziet alsof het is gemaakt door een hipster in Brooklyn. Gedempte pastelkleuren. Een serif lettertype. Het veelvuldig gebruik van ampersands. Gestileerde titels, zonder kapitalen. Allemaal verpakt in rustgevende tonen van crème en lavendel. Oftewel, de hipster look.

Verder lezen

Is er iets beter dan pizza?

De basiscombinatie van brood, kaas en tomatensaus kan worden gedefinieerd als de heilige drie eenheid van voedsel. Ik denk dat veel mensen het met ons eens zijn aangezien pizza één van de meest geconsumeerde producten ter wereld is. Iedereen heeft wel zijn of haar voorkeur.

Verder lezen

Hou eens op met onzin aan je merk te plakken.

In veel projecten komt het onderwerp slogan of tagline wel op tafel. Een klein verhaal van ongeveer 7 woorden of minder waarin je de essentie van je merk neerzet. Geen beschrijving van je doet of wie je bent, maar woorden die een magneet zijn om gebruikers aan te trekken.

Verder lezen

Red Bull, een iconisch bedrijf met één product

Ze verkopen slecht één product, maar dat doen ze toch vrij aardig. Oké, als je het vergelijkt met de verkoopcijfers van een Coca-cola dan vallen ze in het niets. Maar het merk Red Bull is toch iconisch geworden. Hoe krijgt een bedrijf dat maar één product verkoopt zoveel erkenning? Even graven in het merk van Red Bull.

Verder lezen

Nieuwe technologie is niet altijd de oplossing.

Het was een zondag. Mijn favoriete voetbalploeg scoorde een wereldgoal. Een counter over de linkerflank uit het boekje. Eén keer raken. Tikkie-takkie. Je kent het wel. Wat een snelheid. Waanzinnig. We stonden op de banken. En dan ook nog in zo’n belangrijke wedstrijd.

Maar wacht, wat is er aan de hand?

Verder lezen

Verbinding, wat is het?

Het staat groot op onze website. ‘We geven merken strategische, visuele en verbale helderheid’. Helderheid door volledig te focussen op de gebruikersproblemen van deze tijd. Want gebruikersproblemen oplossen is waarde voor een merk creëren. Die creatieve verbinding is de motor van vooruitgang.

Verder lezen

Business mensen vs. merk mensen.

Bij Maibru hebben we de missie om helderheid te scheppen. Van onduidelijkheid naar duidelijkheid. Van ‘we doen alles’ naar focus. Want wij geloven in specialisatie.

Verder lezen

Weet je wat jij nodig hebt? Een standpunt.

Standpunten zijn vrij eenvoudig. Een standpunt is een mening of reeks meningen over de wereld. Vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Daaruit kan je concluderen dat wanneer je meer ervaring krijgt je een scherper standpunt in kan nemen.

Verder lezen

Vier vragen om je op weg te helpen bij het begin van een rebranding.

Heb jij de taak gekregen om intern de rebranding van jullie merk te leiden? Tof. Een rebranding is waarschijnlijk een van de meest uitdagende inspanningen in je creatieve carrière.  Maar het zal zeker elke zweetdruppel of enkele trein waard zijn. Maar hoe ga je aan de slag? Dat werd aan ons gevraagd. Hierbij een warm-up.

Verder lezen

Digitale transformatie. Dat is toch technologie?

We openen een willekeurige nieuwssite en er staat wel iets over dat de pandemie zal zorgen voor een nog grotere noodzaak van digitale transformatie binnen organisaties. Dat is uiteraard een lekkere binnenkomer, maar dat hebben we al vaker gehoord. En ze gaan dan flink in op de technologische mogelijkheden die er al zijn en nog gaan ontstaan. Technologie dit. Technologie dat. Het is allemaal waanzinnig.

Verder lezen

Tevredenheid is ervaring min verwachting.

Vorige week las ik een artikel waarin mensen werden aangemoedigd om de quarantaine tijd te gebruiken om iets “buitengewoons” in hun leven te bereiken. Maar wat is buitengewoon? Omdat onze realiteit is veranderd, moeten we onze statistieken wijzigen waarmee we ons succes beoordelen. 

Meer weten

Design voor mensen. Minder voor robots.

Afgelopen maanden hebben we allemaal wat extra tijd gekregen. De tijd die we bijvoorbeeld voorheen verspilden aan het reizen van punt A naar B, om op punt B precies hetzelfde te doen wat je ook op punt A had kunnen doen.

Lees verder

Hoe bedrijven bouwen aan hun merk tijdens de COVID-19 pandemie.

Als branding en design studio is het ongelooflijk interessant om verschillende bedrijven in deze crisis te volgen. Om te zien stijgen. Maar helaas zien we ook bedrijven omvallen. In de omstandigheden die dagelijks veranderen en de onzekerheid die daaruit voortkomt, worstelen veel bedrijven om zich in dit snelle tempo aan te passen aan de nieuwe realiteit. De realiteit van het opereren tijdens een pandemie. “De Anderhalvemetermaatschappij”.

Lees verder

Plastic wegwerp merken.

En nee, dan hebben we het niet over fout plastic of andere wegwerp meuk. We hebben het over echte merken. Merken die bij hun ontwikkeling te kort door de bocht zijn in het maken van keuzes. Als er al keuzes worden gemaakt. En dan na een korte periode weer moeten herontwerpen, omdat ze niet goed genoeg hebben nagedacht.

Lees verder

De sceptische designer.

Inmiddels ben ik alweer zes maanden met Dave bezig met Maibru. En dan leer je elkaar toch wel goed kennen. Ja Dave, het is toch echt zo. Je ontkomt er toch niet aan. Ik mag je graag, maar sceptisch ben je wel. Maar toen las ik een artikel dat sceptische designers hele goede designers zijn. Opeens steeg je van vriend, naar goede vriend. Je persoonlijkheid past dus perfect in de groei van ons merk. Het artikel had dus ook gelijk mijn aandacht. 

Lees verder

Hoe ontwikkel je een killer van een merknaam.

Coca-cola, Nike, Apple, McDonalds, Starbucks, Microsoft, Google, Disney. Wij zijn altijd gefascineerd geweest op merknamen vanwege hun enorme diversiteit. Hierboven staan enkele van de meest herkenbare merknamen van de wereld. Sommige lang. Sommige kort. Sommige vernoemd naar fruit en sommige vernoemd naar een persoon. Er zitten bestaande woorden tussen en er zijn ook namen helemaal nieuw bedacht. 

Lees verder

Diagnose, de onderbelichte stap van samenwerking.

Afgelopen week hebben we een discovery sessie bij een vakantiepark gedaan. Nu hebben wij afgelopen jaren al heel wat vakantieparken mogen vernieuwen en veranderen op het vlak van strategie, design en technologie. Een koud kunstje, zou je dan toch ook denken. Goed werkende elementen herhalen. Zaken optimaliseren en weer verder. En daar gaat het vaak fout. Tuurlijk ervaring is handig. Maar het verschil maak je niet door te kopiëren. Bij elk nieuw project stellen we daarom een nieuwe diagnose, voordat we iets voorschrijven. Net als een dokter.

Lees verder

Rebranding, met een gezonde dosis angst.

Ja, een rebranding is pijnlijk en tijdrovend. En het kan zeker ook riskant zijn. Met een rebranding ga je alles aanraken. Een complete revisie van het bestaande. En dat complete is de grote achterliggende reden waarom een rebranding zo pijnlijk kan zijn. En waarom het zo gevaarlijk kan aanvoelen. Je oude merk achterlaten is riskant. En is het gras dan écht altijd groener aan de overkant? Wie zal het zeggen.

Lees verder